Google se îmbogățește din activitatea răufăcătorilor: cum a ajuns să-i taxeze pe polițiști

de: Alexandru Puiu
28 01. 2020

Google este una dintre cele mai bogate companii din lume și este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe prea curând. Se va schimba însă sursa banilor, având în vedere diversificarea masivă activităților monetizabile.

Din primii ani de activitatea, Google și-a câștigat majoritatea veniturilor din reclame. În momentul în care efectuezi o căutare pe Google, gigantul din Mountain View îți servere o serie de linkuri pe care s-ar putea să dai click pentru că repezintă ceea ce cauți. În același timp însă, compania americană ia în calcul site-urile pe care le-ai accesat pe oricare dintre dispozitivele tale pentru a-ți servi bannere la produse pe care este foarte probabil să le cumperi. Rețeta este una infailibilă, chiar dacă s-ar putea să te sperie uneori.

Încercând să facă și mai mulți bani, Google a început să taxeze poliția din SUA. În cazul în care îi sunt solicitate date referitoare la activitatea online a suspecților în diferite cazuri de infracțiuni, compania americană încasează o taxă. În teorie, acest lucru nu s-ar fi întâmplat când era vorba de o câteva persoane pe an, dar autoritățile au început să abuzeze de volumul de informații pe care Google le are despre tine. Din acest motiv, emiterea de mandate și citații de către procurori și polițiști s-a transformat într-o sursă de bani pentru gigantul online.

Confruntați cu un număr mare de solicitări ale datelor personale ale utilizatorilor, Google a început să perceapă, începând cu această lună, o taxă poliției și altor agenții guvernamentale pentru cererile legale de accesare a emailurilor, a informațiilor în vederea localizării și a istoricului de căutări ale internauților pe internet, citează Mediafax.

Taxa de bază începe de la 45 de dolari pentru o citație, dar crește foarte ușor. Vorbim de 60 de dolari pentru interceptarea convorbirilor și până la 245 de dolari pentru un mandat de percheziție. Documentul cu aceste tarife, pe lângă multe altele, a fost primit de una dintre agențiile de poliție consultate de New York Times.

Legea federală din SUA permite introducerea acestor taxe. Va fi însă interesant de văzut dacă vor fi implementate și în alte colțuri ale lumii, inclusiv în România.